LA NO POSTERGACIÓ COM A BASE DE LA PLANIFICACIÓ

És important planificar per poder realitzar totes les tasques que desitgem en el nostre dia a dia.

Per als esportistes que dediquen tantes hores al seu entrenament, encara ho és més. Una de les claus d’èxit per garantir la planificació és la no postergació.

Per a totes aquelles famílies, esportistes i persones que s’interessin en temes relacionats amb l’esport.
Moltes vegades deixem de banda algunes temàtiques, ja que no es relacionen directament amb la pràctica esportiva, d’aquests temes volem parlar-vos aquí. Primer de tot, és important tenir en compte tots els aspectes que envolten la vida esportiva, i més, si la pràctica d’esport es fa diàriament i de forma rigorosa.

Des del C.N. Martorell apostem per una integració de tots els elements que intervenen en la vida dels esportistes i les famílies que els acompanyen, per aportar-eines que us puguin ajudar.

Avui, venim parlar de la planificació. Moltes vegades és un factor que no es té en compte però és molt important, ja que la planificació et permetrà organitzar-te en les teves tasques diàries i de caps de setmana per aprofitar al màxim tot el que desitges fer. Partim de la base que l’entrenament diari és una part important de la vida de l’esportista, ja que accedeix a ell per propi desig i motivació. Sent aquest el cas, per què hi ha alguns esportistes que moltes vegades no realitzen el per tasques que han de fer?

Es podria haver evitat aquest succés? A vegades no és possible, perquè la vida diària també exigeix certs compromisos, però moltes vegades sí que pot evitar-se.

El fet d’estar planificat aporta un bon nivell de vida i gaudi, permet tenir un dia ordenat i tenir una previsió del temps. A vegades pensem que no dóna temps ha realitzar totes les coses que cal fer, però val més parar, pensar i planificar tot allò que hem de fer, que no posar-se a realitzar accions sense un ordre.

Avui ens centrarem en els esportistes. L’aspecte més important a tenir en compte és la no postergació de les tasques obligatòries (deures) que cal fer. Amb això ens referim a portar les tasques (majoritàriament escolars) al dia, i no deixar per a última hora les coses que podem anar fent. Per exemple, si en el col·legi o institut ens proposen fer un treball per d’aquí a deu dies, per què motiu deixar a començar la feina a quan només queda cinc o tres dies per al seu lliurament? Si totes les activitats les organitzem correctament, segurament podrem començar aquest mateix dia a fer el primer esborrany del treball. El mateix amb els exàmens, si l’examen és aquí a una setmana, creieu que és adequat estudiar l’última tarda i deixar d’anar a l’entrenament per fer-ho? Com a mestra i coach educativa el més intel·ligent és començar a treballar el temari des del primer dia que ens anuncien l’examen, així, l’última tarda abans de l’examen podré anar a entrenar després d’assistir a les meves classes escolars diàries, desconnectar i prestar tota la meva atenció en repassar quan arribi a casa, ja que el temari ja el tinc après.

De veritat, moltes vegades sembla una mica idíl·lic, però tenint el compte absolutament tots els nivells educatius, els experts recomanen la planificació com a base de l’èxit en tot el que es realitza en el dia a dia (estudis, esport, relacions personals, etc.)

Des de les famílies només queda donar suport als esportistes en les tasques que realitzen, donar-los inputs positius, ja que moltes vegades les càrregues d’accions que realitzen són elevades, i com nens o adolescents no saben gestionar algunes situacions.
Si les famílies i professionals de l’esport els donem suport i els aportem eines per facilitar-los el seu dia a dia, ells ho agrairan i els ajudarem en el seu creixement personal, perquè quan arribin a l’edat adulta puguin gestionar-se de forma autònoma i eficaç.

Per tant, esportistes … No posterguis les activitats.

El dia té 24 hores. Si les descomponem en els aspectes bàsics a realitzar tenint en compte dades mitjanes: 8h de son, 6h d’activitat escolar, 2 h de necessitats bàsiques (menjar, lavabo, vestir-se, transport …), 3h d’entrenament = 8 + 6 + 2 + 3 = 19h. Resten 5 hores diàries per dedicar-les a deures a realitzar (deures entesos com a obligacions i responsabilitats) i a altres aspectes d’entreteniment i oci que desitgem.

A part de la planificació, un altre aspecte important és aprofitar el temps en què fer una cosa, però d’això ja en parlarem un altre dia.

Moltes gràcies per interessar-vos i créixer esportivament., us deixem un exemple de planificador

Irina Barceló

Àrea tècnica